Skip to content

Aandachtsgebieden

Voeding

Gebalanceerde voeding is belangrijk, zeker als je ziek bent. Een goed voedingspatroon draagt bij aan je afweer, verbetert je conditie en verlaagt de kans op complicaties. Gezonde voeding voorkomt ook ongewenste gewichtstoename. Dit is belangrijk omdat een gezond gewicht de kans op terugkeer van de ziekte vermindert. Naast voeding is er ook aandacht voor hulp bij verslavende gewoontes zoals overmatig alcoholgebruik en roken.

Bewegen

Door de behandeling van borstkanker treedt vaak vermoeidheid en conditieverlies op. Juist dan is het erg belangrijk om genoeg te bewegen en fysieke inspanning te leveren. Door te bewegen verbetert je stemming en het vermindert angst en depressie. Daarnaast geeft het ook ontspanning en zorgt voldoende beweging ervoor dat je je dagelijkse activiteiten beter volhoudt. Verder zorgt het ook voor spierbehoud en heeft het een positieve invloed op het herstel.

(Ont) spanning

Na de diagnose borstkanker komt er veel op je af. Veel vrouwen ervaren spanningen en onzekerheid rondom de ziekte en/of behandeling, angst voor terugkeer, voor de dood en voor een veranderend lichaam. In het begeleidingstraject wordt gekeken hoe je hiermee (anders) om kunt gaan. Spanningen kunnen er ook voor zorgen dat je niet goed slaapt. Er wordt daarom tevens gekeken naar verschillende aspecten die jouw slaap negatief maar ook positief kunnen beïnvloeden.

Omgeving

Soms kan het lastig zijn om voornemens vol te houden als de omgeving niet meewerkt. Tijdens de behandeling van kanker zul je veel begrip en aandacht krijgen. Na de behandeling gaat de omgeving vaak weer over naar de orde van de dag en verwacht dat ook van jou. Voor degene die ziek was, valt de dagelijkse praktijk echter vaak tegen. In het begeleidingstraject kijken we naar hoe jij je grenzen kunt bewaken en waar en hoe we kleine veranderingen kunnen doorvoeren in hoe jij tot je omgeving staat.